• Slide 2023 2

  Omišalj

 • Slide 2023 1

  Društveni dom, Omišalj

 • Slide 8

  Hotel Uvala Scot, Kraljevica

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Slide 12
 • Slide 13
 • Riječki Korzo

logo 2024

Pozivnica

blass 2023

Poštovani  puhački  orkestri, brass bendovi i komorni ansambli,

Pozivamo Vas  na  12. međunarodni festival puhačkih orkestara, brass bendova i komornih ansambala pod nazivom „Mitteleuropa Blasmusikfest 2024“ U proteklih deset godina festival je  bio održan u gradu Splitu i Opatiji. U zadnje dvije godine festival se održava na otoku Krku ( koji je povezan mostom s kopnom) u turističkom mjestu Omišalj. Sudionici festivala (orkestri, bendovi i komorni ansambli te njihova pratnja iz udaljenih krajeva Hrvatske i inozemstva biti će smješteni u hotelu Uvala Scottu u Kraljevici (koji  se nalazi u blizini Krčkog mosta) i  udaljen je 7 km od Omišlja i 6 km od zračne luke Rijeka.Cilj međunarodnog natjecanja je povećanje kvalitete amaterskog rada puhačkih orkestara kao  i kvalitetnijeg rada brass bendova i komornih  ansambala te razvijanje međusobne suradnje i populariziranje njihove glazbe u regiji Srednje Europe i šire u svijetu. Dakako, na natjecanju također mogu sudjelovati i svi zainteresirani  iz drugih dijelova svijeta. Puhački orkestri natječu se u četiri kategorije (A, B, C, D) te u slobodnoj izvedbi u kategoriji E, s tri skladbe po izboru. Natjecanje u kategoriji F i G (brass bendovi i komorni ansambli) održava  se po prvi put na festivalu..

Program festivala sastoji se od dva dijela: 

 1. Natjecateljski dio za puhačke orkestre, brass bendove i komorne ansamble biti će  održan  u Društvenom domu u Omišlju na otoku Krku. 
 2. Svečani defile svih orkestara i brass bendova biti će održan u Rijeci u središtu grada na Korzu. Orkestri sviraju skladbe po vlastitom izboru, nakon čega svi orkestri zajedno sviraju tri skladbe (Radetzky marš, Show Time (AbelLex) i Serenada o Opatiji). Organizator festivala dužan je poslati partiture  navedenih triju skladbi prijavljenim orkestrima i bendovima.

1. Natjecateljski dio U natjecateljskom dijelu sudionici  festivala nastupaju u sedam kategorija (A, B, C, D, E, F, G) pred stručnim žirijem od 3 člana u slijedećim kategorijama. 

 • KATEGORIJA A - TEŽINA 4,5-6 
 • KATEGORIJA B - TEŽINA 3-4,5 
 • KATEGORIJA C - Težina 2-3 
 • KATEGORIJA D - Flexi Band i Young Band 
 • KATEGORIJA E - Vrednovanje 
 • KATEGORIJA F - Brass Band
 • KATEGORIJA G - Komorna glazbaOrkestri ibendovi biraju jednu od dvije ponuđene obvezne skladbe, tim izborom biraju i kategoriju u kojoj će se natjecati. 

Obvezne skladbe za puhačke orkestre po kategorijama (A, B, C i D) 

 1. Stupanj težine 4.5-6 – Bert Appermont: Saga Candida Beriato 
  https://www.bandmusicshop.com 
  Frigyes Hydas: Vjenne  Ruh Editions, https://ruh.ch
 2. Stupanj težine 3 -4,5 Norman DelloJoio ; Satiric Dances – Hal Leonard
  https://www.bandmusicshop.com 
  Jan Van Der Roost; Dublin Dances – Hal Leonard De Hask 
  https://www.bandmusicshop.com
 3. Stupanj težine 2 -3 Adam Gorb: A Little Tango - Music G&Brand
  https://www.gmbrand.co.uk 
  Antonio Rossi : Red Mountain - Scomegna
  https://scomegna.com
 4. Flexi Band i Young Band: Filippo Ledda:  Contos - Scomegna (flexi band)  
  https://scomegna.com
  Otto M. Schwrz : Apollo 11, Hal Leonard - Mitropa 
  https://www.bandmusicshop.com

Redoslijed izvođenja obveznih i  skladbi po izboru u kategorijama (A, B, C i D) nije fiksan i može se mijenjati tijekom izvedbe, ali mora biti uredno najavljen žiriju prije izvedbe. Uvodna skladba se ne ocjenjuje, već se izvodi samo za zagrijavanje orkestra prije ocjenjivanja obveznih i izbornih skladbi. Odabirom obvezne skladbe ovisi kojoj će kategoriji orkestar pripadati. Odabrana obvezna skladba mora imati isti ili viši stupanj težine u odnosu na izbornu skladbu. Ova skladba mora biti koral ili koračnica visoke umjetničke vrijednosti. Instrumentalne ili vokalne solo skladbe neće biti dopuštene na natjecanju. 
U kategoriji E, puhački orkestri ne izvode obvezne skladbe iz kategorija (A, B, C, D i F). nego mogu izabrati tri skladbe za izvedbu po slobodnom izboru, među kojima mora biti obavezno jedna skladba (autorsko djelo) za puhače. Navedene tri skladbe moraju biti izvedene u trajanju do 25 minuta. Žiri će ocijeniti izvedbu tih skladbi i u razgovoru s dirigentima dati stručne savjete za daljnji napredak orkestara i bendova. 
Ako imate pitanja kontaktirajte nas na : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kategorija F, (Brass Bands) Uvjeti natjecanja u kategoriji F isti su kao i u kategorijama A, B, C i D. Grupe koje sudjeluju biraju jednu obaveznu skladbu od ove dvije ponuđene skladbe: 

 1. Philip Sparke: Music for Arosa - Studio Music - https://studio-music.co.uk 
 2. Edward Gregson; Connotations - Boosey&Hawkes

U kategoriji G (Chamber Music) sudjeluju komorni sastavi od 2 do 15 članova. Ta kategorija se sastoji od dva natjecateljska dijela: početnog online natjecanja i završnog natjecanja na festivalu. 
U prvoj fazi, komorni sastavi se natječu putem interneta uz video prijavu. Komorni sastavi imaju za obavezu izvesti dva djela različitog karaktera /povijesnog razdoblja u maksimalnom trajanju od 25 minuta. Partiture skladbi potrebno je poslati u PDF formatu na e-mail žirija s naznakom naziva ansambla i programa izvedbe. Početak prijave je 5.studenog 2023. 

Zadnji dan prijave za internetsko online natjecanje je 20. veljače 2024. Datum objave rezultata 6. najbolje plasiranih komornih sastava je 20. ožujka 2024. a njihovo natjecanje na festivalu održava se 26. travnja 2024. u Društvenom domu u Omišlju.

​Prijava za online natjecanje putem interneta iznosi 30 eura za jednog člana orkestra ili benda, 60 eura za dva člana, 90 eura za tri itd. Nakon online natjecanja 6. najbolje ocijenjenih plasira se u završni dio festivala (petak, 26. travnja).

U kategorijama (A, B, C i F (finalni dio)) kotizacija za sudjelovanje na natjecanju za svaki orkestar iznosi 340 eura, a za kategorije (D,E) iznosi 300 eura. Smještaj sudionika festivala (orkestara, bendova i njihove pratnje) je u hotelu Uvala Scott u Kraljevici u trokrevetnim, dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama. Naknada se plaća prilikom registracije i nepovratna je. Sve bankovne troškove mora platiti podnositelj registracije. Rok za prijave za kategorije /A,B, C,D, E i G) za natjecanje je 20. veljače 2024. godine, ukoliko do tada ne bude popunjen broj sudionika. Molimo vas da se prijavite što je moguće prije ako to ne učinite organizator će vam morati dati skuplji smještaj u drugom hotelu. 

Za prijavnicu te smještaj sudionika festivala i druga organizacijska pitanja kontaktirajte nas na: 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Za glazbena pitanja u vezi natjecanja obratite se predsjedniku festivalskog žirija g. Matteu Firmiju na engleskom ili talijanskom jeziku: 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Mitteleuropa Blasmusikfest 2024. Kvarnerska rivijera  
Rijeka, Europski grad kulture 2020! 
Opatija, biser Jadrana i Srednje Europe! 
Omišalj, Lijepa hrvatska otočna turistička destinacija! 

www.blasmusikfestival.net