• Slide 2

  Grad Rijeka

 • Slide 1

  Trsatska gradina, Rijeka

 • Slide 4

  Hotel Neboder

 • Slide 5

  Hrvatski kulturni dom na Sušak, Rijeka

 • Slide 6

  Hrvatski kulturni dom na Sušak

 • Slide 8

  Hotel Uvala Scot, Kraljevica

 • Slide 6

  Riječki korzo

banner 2019

brosura2018Preuzmite festivalsku brošuru 2018.

Pozivnica

Poštovani seniorski i omladinski orkestri,

Pozivamo Vas na 10. jubilarni međunarodni festival puhačkih orkestara „Mitteleuropa Blasmusikfest 2019" koje će se održati od 25. 04. - 28. 04. 2018 u gradu Rijeci (europski grad kulture 2020 ) Svi puhački orkestri i njihovi pratitelji iz daljih mjesta Hrvatske i inozemstva biti će smješteni u blizini mosta za otok Krku u hotelu Uvala Scott u Kraljevici, 4 km od Zračne luke Rijeka.

Cilj međunarodnog natjecanja je povećanje kvalitete amaterskog rada, razvijanje međusobne suradnje puhačkih orkestara i popularizacija puhačke glazbe u Hrvatskoj i regiji srednje Europe i šire. Orkestri iz drugih dijelova svijeta također se mogu prijaviti na natječaj.
Orkestri će se natjecati u tri kategorije seniora (A, B, C) i dvije kategorije mladih (D i E) prema stupnju težine izvedbe.

Program Mitteleurope Blasmusikfest 2019

Program festivala se sastoji iz tri dijela:

1. Natjecateljski dio (u tri seniorske kategorije i dvije omladinske kategorije)
u centru grada Rijeke u Hrvatskom kulturnom domu (HKD) na Sušaku.

2. Svečani defile svih orkestara i mažoretkinja održat će se u Rijeci na poznatoj gradskoj šetnici riječkom korzu. Orkestri sviraju pjesme po vlastitom izboru, nakon toga, svi orkestri zajedno će igrati tri skladbe (Radetzky marsch, Show Time (Abel Lex ) i Najdraža Rijeko (Josip Forembacher)
Organizator je dužan poslati Partiture navedenih triju skladbi nakon što se registriraju orkestri na natjecanje..

3. Prvi međunarodni sajam instrumenata i opreme za puhačke orkestre biti će održan u petak (26.04) i subotu (27.04) u Hotelu Neboder koji je spojen sa natjecateljskom dvoranom Hrvatskog kulturnog doma u Rijeci.

Sudionicima festivala slobodan ulaz…

1. Natjecateljski dio

U natjecateljskom dijela nastupaju svi orkestri u pet navedenih kategorija (A,B,C,D,E) pred stručnim žirijem od pet članova s najmanje tri skladbe u trajanju od najviše 30 minuta. Orkestar može slobodno izabrati u kojoj će kategoriji po težini nastupiti na festivalu:

A) Visoka kategorija, B) Viša kategorija, C) Srednja kategorija, te omladinske D i E kategorije.

3.1. a) Orkestri koji se odluče za navedene kategorije A (visoka) B (viša) i C (srednja) i D i E omladinske kategorija izvode tri različite skladbe:

1.) Uvodnu skladbu
2.) Obavezna skladba
3.) Skladba po izboru
Obavezne skladbe za seniorske kategorije:

A) Visoki stupanj : Philip Sparke - Sinfonietta n. 4
     (Anglo Music - www.bandmusicshop..com)
B) Viši stupanj : Fritz Neuböck - Dance with the Devil
     (Tierolff Musikverlag - www.tierolff.nl)
C) Srednji stupanj:. Thomas Asanger - Blue Hole
    (Rundel Verlag - www.rundel.de )

Obavezna skladbe za omladinske kategorije
D) Viši stupanj: Matteo Firmi - Grado, portrait of Isola del Sole
     (www.orchestralart.com )

E) Početni stupanj :Manfred Sternberger - Journey through the Highlands
     (Kliment Verlag - www.kliment.at )

Redoslijed izvođenja obavezne i skladbe po izboru nije zadan, ali se prije izvođenja mora propisno najaviti žiriju. Uvodna skladba neće biti ocjenjena. Ta skladba mora biti ili koral ili marš visoke umjetničke vrijednosti. Izbor obavezne glazbe određuje kojoj će kategoriji orkestar pripadati. Skladba po izboru mora imati isti ili viši stupanj težine u odnosu na obaveznu glazbu. Obvezna glazba morala bi imati visoki stupanj glazbenog sadržaja. Instrumentalne ili vokalno solističke skladbe neće biti dopuštene.
Natjecanje se održava u petak (26.04) i subotu (27.04) dok je svečano zatvaranje festivala / dodjela nagrada najboljim orkestrima iz A, B, C, D i E kategorije te plaketa ostalim sudionicima bit će u(subota ( 27.04.2019) u 18:00.

Svi članovi orkestara dobivaju festivalsku knjižicu za uspomenu..
Kotizacija na festivalu ( za kategorije A, B, C, D i E) iznosi po jednom orkestru 1600 kuna.
Ako ste zainteresirani za sudjelovanje na festivalu možete dobiti podrobnije informacije o smještaju tijekom festivala na našu dolje navedenu email adresu.

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.blasmusikfestival.net (Mitteleuropa Blasmusikfest 2019 Rijeka)